WRITTEN BY
Marco
22.7.2024
No items found.

Komu se vyplatí operativní leasing?

Pořízení vozů do majetku formou vlastních finančních prostředků, na úvěr, finanční leasing nebo dlouhodobý pronájem na operativní leasing. Způsobů, jak pořídit nová firemní auta, je mnoho. Kdy zvolit právě operativní leasing?

Operativní leasing pro firmy v kostce

Operativní leasing je služba, která se v mnohém podobá dlouhodobému pronájmu aut. Leasingová společnost vám na základě leasingové smlouvy poskytne jedno nebo více vozidel. Vozy zůstávají majetkem poskytovatele, vy a vaši zaměstnanci je však po sjednanou dobu (zpravidla několik let) můžete využívat. Po uplynutí této lhůty se auta vracejí zpět leasingové společnosti – a vy máte v případě potřeby možnost uzavřít smlouvu novou.

Služba se standardně hradí prostřednictvím měsíčního nájemného.

Ruka automechanika a ruka zákazníka s autem na operativní leasing v pozadí

Výhody operativního leasingu

Důvodů, proč si firmy často pořizují auta právě na operativní leasing, je hned několik. Zaprvé nepotřebujete žádnou počáteční investici. Měsíční nájemné a další výdaje spojené s provozem vozu jsou daňově uznatelným nákladem. Pokud jste plátci DPH a předmět nájmu je využíván v rámci ekonomické činnosti, máte nárok na odpočet DPH na vstupu.

Další výhodou operativního leasingu jsou nízké náklady na správu vozového parku. Zatímco s vlastními auty se pojí spousta administrativy, v případě operativního leasingu se o vše potřebné stará leasingová společnost. V ceně služby tak obvykle bývá veškerý potřebný servis včetně výměny pneumatik.

Navíc neřešíte ani pojištění nebo dálniční známky – i tyto nezbytnosti zařizuje poskytovatel aut. Jelikož smlouvu uzavíráte pouze na několik let, nemusíte řešit, co s ojetými vozy. Jednoduše se vrátí majiteli – a vy si můžete pořídit nová, modernější vozidla.

Tip! Váháte, zda je pro vás „operák“ vhodný? Přečtěte si i o dalších benefitech operativního leasingu.

Nevýhody operativního leasingu

I operativní leasing má určitá úskalí. Vozy nejsou ve vašem vlastnictví a po skončení sjednané doby se vrací leasingové společnosti. To je zásadní rozdíl operativního leasingu oproti finančnímu leasingu, kde se vůz stává po splacení vaším majetkem. Na druhou stranu Vám ale odpadají starosti spojené s prodejem ojetého vozu.

Hodí se také sledovat počet najetých kilometrů, abyste nepřekročili nájezd stanovený v leasingové smlouvě – za vyšší opotřebení vozu si totiž logicky připlatíte. Situaci však snadno vyřešíte tím, že si s poskytovatelem během trvání smlouvy domluvíte tzv. rekalkulaci nájemného, v rámci které si předpokládaný smluvní nájezd snadno navýšíte.

Tip! Prohlédněte si podrobné srovnání výhod a nevýhod operativního leasingu.

Manažer za volantem firemního vozu na operativní leasing

Pro koho je operativní leasing vhodný?

Operativní leasing ocení všechny firmy, které chtějí plánovat náklady na delší časové období. Výše splátek je totiž jasně daná na roky dopředu, a nehrozí vám tedy nečekané výdaje. Do měsíčních splátek se navíc nezahrnuje celá hodnota vozu, ale pouze rozdíl mezi pořizovací a konečnou zůstatkovou cenou – proto tolik nezatěžují firemní rozpočet.

Operativní leasing také nevyžaduje žádnou počáteční investici, takže si nové vozy může dovolit i společnost, která chce investovat finance do svého podnikání, a ne do aut, která ztrácí svoji hodnotu již v okamžiku opuštění bran dealerství.

V ceně měsíčních splátek většinou bývají i doplňkové služby, typicky údržba a servis vozidel, pojištění a podobně. Tyto služby proto nemusí řešit zaměstnanci, takže mají čas na hlavní náplň své práce – což uvítá každá firma, která si hlídá efektivitu práce.

Operativní leasing uvítají i společnosti, které se snaží stlačit náklady na minimum. Správně nastavený operativní leasing totiž často vyjde firmu výhodněji než přímé vlastnictví vozů. Jak to? Leasingové společnosti obvykle spravují velký počet vozů, a proto mívají s obchodními partnery vyjednané slevy, na které běžný zákazník nedosáhne. To se týká nejen ceny samotných aut, ale i výše pojistného nebo poplatků za servis vozidel.

Snáze se také dostanete k nejmodernějším vozům. Ty obvykle bývají jednak bezpečnější, jednak úspornější. Takže šetříte náklady na pohonné hmoty a zároveň snižujete svoji uhlíkovou stopu.

Operativní leasing na míru

Zvažujete pořízení aut na operativní leasing? Rádi vám poradíme. Kontaktujte naše experty, kteří vám pomohou vybrat nejlepší operativní leasing právě pro vaši firmu.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.