WRITTEN BY
Marco
30.9.2024
No items found.

Proč firemní auta nekupovat, ale pronajmout? Finanční výhody operativního leasingu v kostce

O obecných výhodách operativního leasingu jsme již psali. Dnes se podíváme na to, co finanční ředitele firem a podnikatele zajímá nejvíce – tedy finanční stránku věci.

Je operativní leasing pro firmy výhodnější než koupě vozu? A na čem dlouhodobým pronájmem vozu ušetříte? Připravili jsme pro vás shrnutí těch nejdůležitějších faktů.

Snadné plánování nákladů

Jednou z hlavních předností operativního leasingu je možnost plánování nákladů na dlouho dopředu. Výši splátek máte předem jasně danou v leasingové smlouvě – a u produktu s fixní sazbou zůstává měsíční částka stále stejná po celou dobu pronájmu. To oceníte při tvorbě rozpočtu i plánování cash flow, protože vás nepřekvapí žádné nenadálé výdaje.

V ceně operativního leasingu obvykle bývají zahrnuté i doprovodné služby: údržba; sezónní pneumatiky, jejich uskladnění a výměna; pojištění; dálniční známky či asistenční služby.

Nižší celkové náklady na provoz vozidla (TCO)

Pokud si firemní vůz, řekněme Škodu Octavia, pořídíte na operativní leasing, poskytovateli platíte pouze za amortizaci (opotřebení) vozu během používání – tedy rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou stanovenou ke konci doby jeho pronájmu. Zato když si stejnou Škodu koupíte za vlastní peníze, hradíte plnou cenu auta, ať už s ním budete jezdit jakkoliv dlouho.

Součástí ceny operativního leasingu pro firmy bývají také vedlejší náklady na provoz vozidla, například již zmíněné havarijní pojištění, asistence, pneumatiky nebo pravidelná údržba auta. Díky tomu ušetříte nejen čas fleet managera, který nemusí řešit administrativu navíc, ale hlavně náklady na tyto služby.

Jak je to možné? Jistě, poskytovatelé operativních leasingů zohledňují doplňkové služby ve výši splátek. Jako velkoodběratelé však mají v servisech vyjednané lepší ceny. Podle statistik však vychází pořízení a provoz vozu na operativní leasing firmy v průměru o 10–20 % výhodněji než koupě vozidla. A to je částka, která se v byznyse vždy hodí.

Usměvavý muž si připíná pás ve firemním autě na operativní leasing.

Žádná počáteční investice

Počáteční investice do pořízení vozu na operativní leasing jsou nulové. A auto můžete začít využívat téměř ihned. To oceníte hlavně v situaci, kdy potřebujete firemní vůz co nejdříve. A své finance využijete na rozvoj firmy – a vozidlo si pronajmete. S operativním leasingem je správa vozového parku jednodušší. Když je ve firmě potřeba nové auto, stačí prostě kontaktovat leasingové specialisty – a po dořešení formalit si můžete vůz odvézt.

Daňové výhody

Splátky operativního leasingu patří mezi daňově uznatelné náklady – v daňových odpisech navíc můžete rovnou uplatnit celou výši nájemného. Do provozních nákladů lze zahrnout i další výdaje spojené se správou a provozem vozového parku, například pohonné hmoty, opravy nebo sezónní pneumatiky (některé z doplňkových nákladů už bývají součástí operativního leasingu, vždy však záleží na konkrétních podmínkách poskytovatele).

Ochrana před změnami výše úrokových sazeb

Pokud se s poskytovatelem domluvíte na klasickém operativním leasingu s fixní úrokovou sazbou, máte jistotu stabilní výše části nájemného. A to i v případě, že cena peněz na trhu nečekaně vzroste, jako se to stalo v nedávné době.

Zvýhodněný odkup vozidla

Přirostlo vám pronajaté auto k srdci? Řada leasingových společností vám po uplynutí doby leasingu nabídne možnost odkupu auta. A často ho získáte výhodněji než srovnatelný ojetý vůz z autobazaru.

Pokud se rozhodnete odkoupit pronajatý vůz, máte navíc kompletní informace o jeho historii a technickém stavu. To o neznámých autech z bazarů nutně neplatí.

Zvažujete operativní leasing pro svou firmu?

Investice do nových firemních aut může být pro firmy výrazná finanční zátěž. V Business Lease to dobře chápeme. Proto nejdříve provedeme analýzu flotily a potřeb firemní mobility, nastavíme s vámi parametry operativního leasingu a vytvoříme nezávazné kalkulace. Stačí se nám ozvat pomocí formuláře níže.

Zaujalo vás téma? Přečtěte si také, komu se vyplatí operativní leasing.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.