WRITTEN BY
Marco
12.8.2024
No items found.

Krátkodobý pronájem vozu nebo operativní leasing: Který se vám vyplatí a kdy?

Chcete si pronajmout firemní vůz, ale nevíte, kterou službu zvolit? Vše záleží na vaší situaci a očekáváních.

Pronájem vozu mívá obvykle 2 podoby:

• krátkodobý

• a dlouhodobý pronájem vozidla.

Krátkodobý pronájem vozu si většina lidí spojí s autopůjčovnami. Oblíbenou formou dlouhodobého pronájmu vozidla je pak operativní leasing pro firmy. Obě varianty mají svá pro a proti. Podle čeho se rozhodnout, kterou službu vybrat?

1) Doba pronájmu

Zásadním kritériem pro volbu služby je pochopitelně délka využívání vozu. Krátkodobý pronájem trvá obvykle 1–365 dní, občas ale i déle. „Od dvou a více roků už doporučujeme spíše operativní leasing,“ radí Jaroslav Bohata, obchodní ředitel Business Lease.

Operativní leasing si společnosti sjednávají nejčastěji na období 3-4 let.  V rámci tohoto intervalu rozumně vychází kalkulované zůstatkové hodnoty a rovněž náklady na servis a údržbu.

2) Účel pronájmu

„Potřebujete auto pro nového kolegu? Posíláte zaměstnance na služební cestu, ale ne všichni mají vlastní auto? Nebo realizujete časově ohraničené projekty?“ vyjmenovává Daniel Hrabák, manažer zodpovědný za službu Business Rent, hlavní důvody, kdy se Vám vyplatí na daný čas pořídit vozidlo z autopůjčovny v rámci krátkodobého pronájmu.

„Službu oceníte také v momentě, když čekáte na objednaný vůz – a potřebujete být ihned mobilní, “ a dodává: „Firemní klienti využívají naše vozidla i na zimní nebo letní dovolené, hlavně když potřebují větší vozidlo pro více osob nebo auto s pohonem 4x4“.

Jestliže naopak sháníte auto na dlouhodobé využívání, sáhněte raději po operativním leasingu. Takto pronajatý vůz máte k dispozici po celou dobu platnosti leasingové smlouvy, a to pro služební i soukromé účely (pokud to tedy vaše firemní směrnice povolují). Přečtěte si také o dalších výhodách operativního leasingu.

Výběr vozu na operativní leasing

3) Limit nájezdu

U pronájmů aut na dobu do jednoho měsíce se vás obvykle žádný limit nájezdu netýká. Pokud si vůz půjčujete na déle než měsíc, počítejte s měsíčním limitem okolo 3000–4000 km. Jsou i řidiči, kteří žádají vyšší limit, například až 5000 km – ani to není problém.

U operativního leasingu je přepokládaný nájezd a požadovaná délka pronájmu důležitými parametry pro výpočet částky měsíčního pronájmu. Horní limit je u osobních vozidel zpravidla limitován 180 000 km a šesti lety pronájmu.

4) Cena pronájmu

Náklady na operativní leasing jsou rovnoměrně rozprostřeny do měsíčních plateb. Do výpočtu finanční části se počítá pouze rozdíl mezi pořizovací cenou a kalkulovanou zůstatkovou hodnotou vozu. Druhou část ceny pronájmu tvoří náklady na doprovodné služby jako jsou pojištění, pravidelná údržba, sezónní pneumatiky a jejich přezouvání či asistenční služby. Platíte tedy jen za skutečnou dobu používání vozu a související služby, které chcete využívat.

Pronájmem vozu od specializované leasingové společnosti může firma na pořízení a provozu vozidla ušetřit průměrně 10–20 % nákladů oproti správě vozu vlastními silami. Navíc tím dopřeje svým zaměstnancům komfort v podobě zajišťování všech administrativních a provozních záležitostí leasingovou společností. A ti se tak mohou věnovat primárně předmětu podnikání.

Krátkodobý pronájem vychází v porovnání s dlouhodobou variantou dráž, máte zde však výhodu v podobě flexibilního vrácení vozu bez jakéhokoli finančního postihu. Aspoň tak to funguje v případě Business Rent.

Výběr firemního vozu na operativní leasing

5) Výběr vozidla a výbavy

V případě operativního leasingu si můžete vybrat jakýkoliv model vozu dostupný na českém trhu. I když typ nebo značku vozidla často určuje vnitropodniková politika, u operativního leasingu se hodí volit model a výbavu auta i s ohledem na již zmíněnou zůstatkovou hodnotu. A to i v případě elektromobilů.

Výbavu vozu si určujtete vy – vyplatí se investovat do bezpečnosti i komfortu vozu.

U krátkodobého pronájmu jste při volbě značky a modelu více limitovaní. Přesto je výběr poměrně široký. Například v autopůjčovně od Business Lease najdete zástupce všech kategorií vozů i auta různých značek s nadstandardní výbavou.

„Nejoblíbenějším pronajímaným vozem je stále Škoda Octavia, zejména ve verzi Combi, oblíbené jsou ale i modely VW Golf, Hyundai i30 nebo manažerské Škoda Superb a Kodiaq. Výbava je u všech pronajímaných vozů nadstandardní, především pokud jde o komfort a bezpečnost. Vzhledem k velkému zájmu má také více než 80 % naší flotily automatickou převodovku,“ doplňuje Daniel Hrabák.

6) Služby v rámci pronájmu

Rozsah služeb k pronájmu se obvykle liší společnost od společnosti. Součástí operativního leasingu většinou bývá i pojištění nebo běžná údržba vozidel, každý poskytovatel ale nabízí trochu jiné podmínky. Různí se také doplňkové služby – třeba přezutí vozu máte v ceně pouze u některých poskytovatelů nebo typů produktu.

„V Business Lease neděláme v rozsahu služeb rozdíly, a to ani v případě, že u nás klient nemá operativní leasing a využívá pouze krátkodobý pronájem,“ komentuje Jaroslav Bohata.

Oba typy pronájmu vozidel tak u nás zahrnují širokou paletu služeb – od pojištění přes dálniční známku až po servis vozu a výměnu pneumatik. Samozřejmostí je i 24/7 asistenční služba.

Pronájem vozů bez starostí

Zapůjčení vozů je efektivní cestou, jak pořídit do firmy kvalitní automobily. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z variant.

V Business Lease vám rádi poskytneme vůz na pár týdnů, měsíců i několik let. S krátkodobým pronájmem vám ochotně poradí naši experti – stačí se jim ozvat. A pokud sháníte auto na delší čas, kontaktujte naše leasingové specialisty. Ti přizpůsobí operativní leasing přímo na míru vaší firmě.

Spojte se s námi

Zanechte nám na sebe kontakt a my se s vám ozveme
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.
Děkujeme, v blízké době se Vám z Business Lease ozveme.
Něco se pokazilo, formulář nebyl odeslán.